WSPIERAMY MŁODE OSOBY W PROCESIE USAMODZIELNIANIA SIĘ!

START W SAMODZIELNOŚĆ

Projekt Start w samodzielność ma na celu przeprowadzenie jego uczestników przez trudny okres dojrzewania oraz przygotowanie do dorosłego zawodowego i prywatnego życia. Pomysł na realizację projektu wynika z doświadczeń i obserwacji naszej Fundacji, która współpracuje z młodzieżą z placówek opiekuńczo – wychowawczych.  Chcemy, aby młodzi ludzie poznali swoje mocne strony i nauczyli się je wykorzystywać do realizacji swoich marzeń.

Projektem obejmujemy młode osoby, z którymi współpracujemy w sposób indywidualny i długofalowy, towarzysząc w całym procesie usamodzielnienia. Dokonujemy wspólnie analizy mocnych, słabych stron oraz możliwości, pomagamy w tworzeniu i realizacji planu usamodzielniania. Wspieramy w zdobywaniu nowych umiejętności, potrzebnych w dorosłym życiu oraz realizowaniu kursów i dodatkowych szkoleń. A wszystko to pod okiem Metodyka i przy wsparciu doświadczonego zespołu.

W ramach projektu Start w Samodzielność współpracujemy z Kancelarią Radców Prawnych Konieczny Wierzbicki w Krakowie, dzięki której oferujemy naszym podopiecznym kolejny obszar pomocy w zakresie prawnym.

Projekt Start w Samodzielność obejmuje wsparciem młode osoby, z którymi współpracujemy w sposób indywidualny i długofalowy, towarzysząc w całym procesie usamodzielnienia. Dokonujemy wspólnie analizy mocnych, słabych stron oraz możliwości, pomagamy w tworzeniu i realizacji planu usamodzielniania. Wsparcie Kancelarii Konieczny Wierzbicki pozwala nam skuteczniej pomagać naszym podopiecznym, również w rozwiązywaniu problemów natury prawnej.

Kancelaria Konieczny, Wierzbicki, wraz z powołaną Fundacją “prawo dla technologii” będą świadczyć usługi prawne dla podopiecznych naszej Fundacji, m.in. w sprawach  spadkowych, pomocy prawnej w kwestiach majątkowych i związanych z nieruchomościami.

Na co dzień Kancelaria, kierowana przez Michała Koniecznego oraz Marcina Wierzbickiego świadczy usługi z zakresu doradztwa podmiotom gospodarczym na całym świecie,  w obszarach szeroko rozumianego prawa w IT, prawa nieruchomości, własności intelektualnej,  korporacyjnego oraz prawa międzynarodowego.

Dodatkowo uczestnicy naszego projektu biorą udział w szkoleniach przydatnych w procesie usamodzielnienia organizowanych przez inne fundacje, których jesteśmy partnerami, m. in. organizowanych przez Fundację Digital University kursach on-line, przygotowujących do pracy w zawodach programistka, blogerka lub digital marketerka oraz szkoleniach organizowanych przez Fundację One Day, które mają na celu rozwijanie kompetencji społecznych, budowanie pewności siebie, wykonanie testów i analiz predyspozycji zawodowych i zainteresowań, zdolności poznawczych, jak również testów Gallupa.