WSPIERAMY MŁODE OSOBY W PROCESIE USAMODZIELNIANIA SIĘ!

START W SAMODZIELNOŚĆ

Projekt Start w samodzielność ma na celu przeprowadzenie jego uczestników przez trudny okres dojrzewania oraz przygotowanie do dorosłego zawodowego i prywatnego życia. Pomysł na realizację projektu wynika z doświadczeń i obserwacji naszej Fundacji, która współpracuje z młodzieżą z placówek opiekuńczo – wychowawczych.  Chcemy, aby młodzi ludzie poznali swoje mocne strony i nauczyli się je wykorzystywać do realizacji swoich marzeń.

W ramach projektu obejmujemy wsparciem młode osoby, z którymi współpracujemy w sposób indywidualny i długofalowy, towarzysząc w całym procesie usamodzielnienia. Dokonujemy wspólnie analizy mocnych, słabych stron oraz możliwości, pomagamy w tworzeniu i realizacji planu usamodzielniania. Wspieramy w zdobywaniu nowych umiejętności, potrzebnych w dorosłym życiu oraz realizowaniu kursów i dodatkowych szkoleń. A wszystko to pod okiem Asystenta Usamodzielnienia i przy wsparciu doświadczonego zespołu.

Dodatkowo uczestnicy naszego projektu również biorą udział w szkoleniach przydatnych w procesie usamodzielnienia organizowanych przez inne fundacje, których jesteśmy partnerami, m. in. organizowanych przez Fundację Digital University kursach on-line, przygotowujących do pracy w zawodach programistka, blogerka lub digital marketerka oraz szkoleniach organizowanych przez Fundację One Day, które mają na celu rozwijanie kompetencji społecznych, budowanie pewności siebie, wykonanie testów i analiz predyspozycji zawodowych i zainteresowań, zdolności poznawczych, jak również testów Gallupa.